ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 13.10.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2025
DURATA: 5 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 24 MIN

MALTA 2025 – Impresii de călătorie

TIPĂREȘTE

Îmi place f. mult Malta și revin cu drag pe aceste meleaguri pline de istorie și credință creștină.

De fiecare dată, am revăzut locurile care mi-au plăcut mai mult în vizita anterioară, și apoi încerc să văd și alte zone, ajungând în acest moment să-mi formez o părere, cât de cât, avizată privind aceste insule...

Reviewul meu se dorește a fi, în primul rând, un Ghid practic de călătorie în Malta, cu ”Informații de ultimă oră”, și mai puțin o descriere a Obiectivelor turistice, descrieri cu care este plin Internetul.

În fiecare vizită în Malta am fost însoțit de prieteni sau rude, iar acum am pornit la drum cu opt colegi de școală, pensionari, veniți din ”cele patru zări”, care au fost trei: București, Galați și Iași.

Pregătirea Excursiei

Organizarea unei Călătorii seamănă, în multe privințe, cu pregătirea unei Bătălii, și din acest motiv, la stabilirea Planului, trebuie să cunoști f. bine:Istoria locurilor;Oamenii cu care pleci la drum;Impresiile altor turiști despre Malta;Starea vremii;Terenul în care te vei deplasa;Comuncațiile;Transportul;Cazarea;Scopul Excursiei.

Istoria Maltei

Cu malurile sale stâncoase și abrupte, în zona golfurilor, Malta și-a câștigat, în ultimii 500 de ani, renumele de Fortăreața Mediteranei.

Stăpânită pe rând de romani sau mauri, Malta rămânea un centru comercial important, dar lipsită de importanță strategică, față de alte insule vestite în epocă, Cipru sau Rodhos...

Odată cu creșterea dominației otomane în zonă și, mai ales, pe măsură ce alte Orașe strategice sau Insule erau cucerite de păgâni, destinul a făcut ca Malta să ajungă Bastionul creștinătății din Mediterana.

Soarta Maltei de azi este strâns legată de Ordinul ioanit, ordinul călugărilor ospitalierilor, care acordau ajutor creștinilor pelerini în locurile Sfinte.

Acest Ordin, sub amenințarea otomanilor, i-a transformat pe ”ospitalieri”, în călugări – soldați, iar când au primit de la Papă, 1530, dreptul de redidenți în Malta, s-au stabilit în singurul oraș al Insulei, Mdina, un oraș întărit cu puternice ziduri de apărare, dar care, după cu s-a văzut, nu putea rezista în fața unei Armate numeroase și bine pregătite ca cea a otomanilor.

Din acest motiv, marele maestru al Ordinului și-a ales alt loc care să răspundă cerințelor momentelor grele prin care trecea Creștinătatea, peninsula Birgu.

Așezată în sudul Maltei, zona era constituită din mai multe peninsule, cu maluri înalte și abrupte, iar în golfurile formate se puteau adăposti Corăbiile, ferite de furtuni, dar și de pirați sau otomani.

În Birgu, călugării au luat numele de ”Cavalerii de Malta” și au început întărirea cetății cu ziduri, iar în capătul peninsulei au ridicat Fortul St. Angelo.

Fiind un Ordin creștin, au ridicat multe biserici, iar ca ”ospitalieri” au ridicat un Spital, cu cea mai bună îngrijire din Europa vremii.

Timp de 200 de ani Cavalerii de Malta au reprezentat Paznicul Mediteranei, iar stăpânirea lor a permis dezvoltarea în Insula a unor orașe înfloritoare, cu o arhitectură și cultură înfloritoare.

La sfârșitul secolului XVI-lea, Cavalerii de Malta erau considerați ”stăpânii Mediteranei, iar prosperitatea lor a permis reconstruirea unei vechi așezări, Valetta, și transformarea ei în Sediu al Ordinului.

A urmat o perioadă extraordinară în istoria Ordinului, au fost create sisteme avansate pentru aprovizionarea cu apă, Flota s-a mărit, iar Sistemul medical era la cel mai înlt nivel.

Sfârșitul Secolului al XVIII-lea aduce schimbări majori în viața maltezilor, deoarece, situată între cele două tabere care își disputau supremația pe mare, Franța și Anglia.

Malta este mai întâi cucerită de Napoleon, dar conducerea franceză a devenit nepopulară, așa că maltezii s-au răsculat, reușind să-i izgonească, beneficiind de autorul englezilor.

Dorind să-și continue viața liniștită, maltezii le-au cerut englezilor ca Țara lor să devină Dominion britanic.

Englezii au dezvoltat sistemul portuar al Zonei Valetta, care în cele cinci golfuri ale sale putea primi nave de toate mărimile, bine apărate de valuri.

Deschiderea Canalului de Suez a permis Maltei să devină un punct esențial al rutelor navale spre Orient.

Istoria militară a Maltei se încheie cu luptele glorioase de apărare, împotriva naziștilor, maltezii fiind decorați colectiv cu Crucea lui George.

În 1974 Malta se declară republică, dar rămâne în Commonwealth.

 

Partenerii de călătorie

Oamenii cu care urma să plecăm, îi cunoșteam din tinerețe, le știam caracterul, condiția fizică, dar acum, după atâțea ani nu știam cum vor face față unor plimbăr lungi și obositoere.

În aceste condiții, am ales un Program mai relaxat: dimineața vizite la Obiective, iar după-amiaza plimbare prin Zonă.

Impresiile altor turiști

Netul este plin de relatări ale vizitelor la diferite atracții, dar f. multe insistă pe istoricul sau descrierea Obiectivelor, neglijând partea practică a călătoriei, iar tocmai negliarea lucrurilor mărunte pot strica o Excursie.

Aici pot exemplifica cu ultima vizită în Londra, în plin sezon turistic, când am ales niște Tururi ghidate, cu Busul sau Vaporașul pe Tamisa, fără să citesc impresiile altor călători.

La călătoriile cu Hop-On-Hop-Off, am ratat majoritatea obiectivelor din cauza tarficului; aceste Busuri au în mare parte același traseu cu Busurile locale, fapt ce a dus la dese ambuteiaje.

Plimbarea pe Tamisa a fost un coșmar, din cauza numărului mare de turiști care au dat peste cap toată organizarea londoneză.

Practic am așteptat ore pe debarcader, ca să vină un Vaporaș, mai goș, și care să ne poată lua.

 

Vremea

Călătoria a fost planificată pentru jumătatea lunii aprilie, perioadă pentru care toate prognozele erau favorabile, numai că Iarna s-a decis să ne mai facă o vizită, așa că perspectiva nu era prea roză...

Dacă în general stabilirea ordinii vizitelor, pe zile, este dificilă, atunci când mai trebuie să te strecori și printre reprizele de ploaie, misiunea pare imposibilă, și atunci mergi pe principiul ”văzând și făcând”...

Oricum, până la plecare, pentru vizita noastră se anunța numai cer înourat, vânt și reprize de ploaie.

La plecarea dinBucurești era frig și ploua, pe drum cerul era acoperit de nori, iar când am ajuns pe Insulă, temperatura era ceva mai mare decât în Țară, iar soarele se zărea printre nori.

În final, toate temerile noastre au fost infirmate, vremea în Insulă fiind deosebit de frumoasă, chiar dacă seara se făcea mai rece.

Am avut parte numai de zile însorite, care ne-au făcut vizita deosebit de plăcută.

Terenul

Insula Malta este o stâncă uriașă, plată, cu malurile mai joase, în partea de nord, și f. înalte în zona de est, sud-est, în zona Valetta și ”cele trei orașe”, zona ce putea fi ușor apărată de atacurile dușmane.

Cu timpul această zonă a fost întărită cu ziduri de apărare, fiind cunoscută în timpul Cavalerilor de Malta și apoi, în timpul dominației engleze, drept o Cetate inespugnabilă.

Chiar și acum, ca simplu turist, îți vine greu să urci treptele de la Debarcader și până la nivelul superior al Valettei.

Pentru cei cu resurse fizice limitate, alegerea traseului unei vizite, trebuie ales cu atenție.

În acest sens, este mult mai bine să vii cu Busul până la Fântâna Triton, situată aproape de nivelul superior al Valettei, și la sfârșitul ecursiei să cobori la Ferry.

Telefonia mobilă și Netul

În Malta - Țară membră a UE, tarifele sunt identice cu cele din România, așa că puteți vorbi, fără grijă, ca și când ai fi în Țară, în funcție de Tipul abonamentului pe care îl ai, inclusiv Internet.

Singura grijă ar fi ca în Agenda mobilului să aveți numerele prietenilor trecute cu Prefixul României.

În privința Internetului, situația este identică cu cea din alte Țări UE: merge mai încet față de România....

Toate Locațiile din Malta au WiFi, ca în orice Țară civilizată din UE.

Transportul

Autobuzul

Este cel mai ieftin mijloc de transport, cel mai aglomerat, dar și cel mai iubit de turiștii tineri.

Există un singur Operator pentru transportul public, o Firmă înființată în 2016, care cu cele 420 de autubuze și 2.000 de Stații, asigură legătura dintre majoritatea localităților.

Călătoria se achită în trei moduri:Cu un Card bancar obișnuit;Cash;Cardul Tallinja Turistic.

Practic, la urcarea în Bus, care se face numai prin față, șoferul verifică fiecare călătoracă nu ai bilet, îi ceri Șoferului, și-l achiți cash sau cu un Card bancar;Dacă ai Card Turistic, îl verifică un Cititor de carduri.

De remarcat că, la urcare, poți achita Biletele pentru mai multe persoane, fie Cash, fie cu cardul, făcând mai multe plăți.

Prețul unui Bilet, indiferent cum plătești – Cash sau cu Cardul, este 2 € în extrasezon și 3 în extrasezon, indiferent de distanță.

În legătură cu Cardurile Talinja, nu pot să mă pronunț...

Am încercat să achiziționez un asemenea Card, dar la vremea respectivă ar fi trebuit să-l primesc în România și dura mai mult timp până ajungea, iar Rezervările erau făcute, așa că nu m-am complicat...

Probabil că, la fel ca și în alte Țări, are anumite avantaje, dar trebuie făcută o mică cercetare, înainte de a cumpăra un asemenea Card, ținând cont de durata Vizitei, Zonele de vizitat, locația cazării etc.

ad

---------------------------------------------------------------------------

În concluzie, folosirea Transportului public este mult mai facilă, decât în alte Orașe ale Europei, deoarece ”prețul este unic, indiferent de distanță”.

În Londra sau Paris, din cauza Zonelor de tarifare, Prețul este diferit, motiv pentru care de pe Card se va retrage Suma corespunzătoare atât a distanței parcurse, cât și a Tipului de Zonă parcursă (aglomerată sau liberă).

Practic, din momentul în care ai urcat în Bus, Aplicația te urmărește pe până la coborâre:La verificarea de cititorul de card, se verifică valabilitatea Cardului bancar;Apoi inregistrează Stația din care te-ai urcat;La coborâre înregistrarea Stația în care ai coborât;În final se va retrage Suma cuvenită.

Acesta este și motivul pentru care Nu se pot plăti pentru mai multe persoane, de pe același Card bancar.

-------------------------------------------------------------------------

Revenind la Transportul maltez, toate informațiile privind Transportul public le găsiți pe

https://www.publictransport.com.mt/en/routes-timetables

După ce deschideți Aplicația, selectați Routes & Timetables…

Aveți trei opțiuni de căutare a Liniilor de Bus, dintre care cea utilă turiștilor este View All Routes...

Aici apar toate Rutele cu Numărul liniei de Bus și Numele ”Destinației” scris în fața Autobuzelor din parcurs și pe stâlpii din Stații.

Pe parcursul descrierii Vacanței din Malta voi reveni cu amănunte despre alegerea Mijloacelor de transport...

ad

----------------------------------------------------------------------------------

Două exemple de călătorie cu Busul în Malta.

Deși plata cu un Card bancar este f. comodă, există o situație când trebuie să achiți și Cash: atunci când neavând o Linie direct, între două Localități, trebuie să schimbi, două sau trei Busuri.

Dacă teîncadrezi în cele două ore de Valabilitate a Biletului, poți schimba câte Busuri vrei...

Exemplu 1 - O călătorie din Kalafrana, situată în Sudul Maltei, până la Cirkewwa, localitatea de unde se poate lua Ferry pentru insula Gozo:Nu avem o Linie directă, așa că vom merge până în Valetta;Ne urcăm într-unul dintre Busurile care merg în Valleta – 82, 82A sau 210, cerem un bilet și achităm 2/3 € Cash;Nu te întreabă nimeni până unde mergi;Pe bilet este marcată ora îmbarcării și ora la care încetează valabilitatea Biletului, după 2 ore;Teoretic, ar trebui să ajungem la Stația centrală din Valetta după 40 de minute, dar practic va dura mai mult, fie că a venit cu întârziere, fie că a întârziat pe drum, oricum tot vor fi 50 – 60 de minute;Când să urcăm într-unul din Busurile care merg la Cirkewwa, Șoferul ne poate permite accesul sau ne informează că, distanța fiind lungă, Biletul își pierde valabilitatea pe drum;În acest ultim caz luăm alt Bilet.

Exemplul 2 – O călătorie de la Gzira - RabatAm urcat din Gzira în Bus și am achitat Cash;Am coborât în fața Catedralei Rotonda, din Mosta;Am vizitat-o și am mers la Stația pentru Rabat/Mdina;Am urcat în Bus, iar Șoferul a verificat valabilitatea Biletului;A fot OK și așa am ajuns la Rabat, cu un singur Bilet.

---------------------------------------------------------------------------

Concluzii:Toate localitățile deservite de aceste autobuze au cel puțin o Cursă pentru Valetta, așa că se poate ajunge de la o Locație la alta, fie direct, dacă există o Linie directă, fie schimbând în Valetta la Fântâna Triton.Prețul biletelor este unic, 2 € în extrasezon, și 3 € în Sezonul turistic, indiferent de distanță sau numărul de Autobuze schimbate, dacă te încadrezi în cele două ore.Când ai de schimbat mai multe Autobuze, trebuie să plătești Cash, ca să poți verifica Ora la care își pierde Valabilitatea Biletul.Ca și în alte Țări, urcarea se face Numai prin față, iar coborârea prin Spate.Atenție la Stația de coborâre, ca să poți apăsa Butonul de ”Stop”, deoarece Nu se fac opriri în fiecare Stație, dacă nu sunt solicitări.

-----------------------------------------------------------------------------

Taxiul maltez

 Nu știu dacă aparține de Stat sau este o Firmă privată, dar este f. bine organizată și relativ ieftin.

În Aeroport, dar și pe net există o Listă cu prețul Curselor, în funcție de distanța dintre Aeroport și Localitatea de destinație.

De exemplu o Cursă Aeroport – Slima, indiferent de cartier,costă 20 €/ 4 persoane.

Cum se procedează în Aeroport.

 Odată ajuns în Holul central, mergi spre Ieșirea din stânga sau urmărești panourile cu Punctul de comandă al Taxiului.

Ghișeul pt comanda Taxiurilor se află chiar la Ieșire din stânga:Se comandă numărul de taxiuri, în funcție de preferințe, maxim 4 călători într-un Taxiu, fiecare cu un troler și un rucsac, de dimensiunile celor permise în Avion;Indici destinația și achiți costul.Primești o Factură și de aici te va conduceșoferul la mașină.N.B. La coborâre nu se așteaptă Bacșiș, deci nu trebuie să dai, cum este și la Uber sau Bolt...

Pentru plecarea spre Țară, deplasarea la Aeroport o poți face tot cu Taxiul, achitând încă de la sosire Factura la același Ghișeu:Achiți deplasarea;Primești un număr de mobil;De pe acesta, cu o zi înainte de plecare, trimiți un Mesaj pe WhatsApp în care indici data, ora la care să te aștepte și Adresa;Trimiți și Factura primită scanată.

CONCLUZIIDeși la Bus, cu 2 sau 3 € ajungi în orice colț al Maltei, durata lungă a călătoriei și dificultatea accesului cu bagajele într-un Bus aglomerat, justifică diferența de preț.Dacă vi se întâmplă să aungeți într-un loc izolat, în care tocmai ai pierdut ultimul Bus, Uberul sau Boltul este salvarea. Bolt sau Uber funcționează cu Aplicațiile din România.Pentru Uber puteți face o simulare, chiar și din România...Am făcut Comandă pentru o Cursă Slima – Valetta și am primit Oferta, în funcție de mașină: - 8,40€ mașină normală;

- 11 € una nouă;

- 14 € un microbuz de 8 persoane. În Malta am verificat și Boltul, iar prețurile sunt egale cu cele ale Taxiului; Dacă sunteți 2-4 persoane puteți folosi Uberul sau Boltul, dar la un număr mai mare de călători, este ca mai multe mașini să vină simultan, așa că vei apela tot la un Taxi. ---------------------------------------------------------------------------

Catamaran ferry

 Deplasarea cu Ferry, acest bus acvatic, se face atât între Insule, cât și de la Valetta la Slima sau spre Cele trei orașe.

Spre deosebirile de Companiile care fac Excursii pe mare și care nu au un Debarcader dedicat, Ferry public are Debarcadere proprii, ușor de recunoscut.

Prețurile sunt la nivelul unei curse cu Busul sau chiar mai ieftine, iar Biletele se eliberează, fie la o Gheretă aflată pe culoarul de intrare, fie la urcarea pe Vas.

Toate informațiile privind Programul sau Prețul le găsiți pe

https://www.vallettaferryservices.com/

Cursă Slima – Valetta:Este cea mai aglomerată;Cu plecări la jumătate de oră;După traversarea Golfului, de la Debarcader, se urcă o pantă accentuată, până la Parlament, puncul de pornire în Turul Valettei și din acest motiv, unii preferă să ajungă cu Busul până la fântâna Triton, aflată la nivelul străzii principale a Valettei, Republica.La sfârșitul plimbării, se poate coboarâ ușor până la Debarcader, pentru cursa de Ferry spre Slima;   Cursa Valetta – 3 Orașe (Birgu / Vittoriosa, L-Isla / Senglea și Bormla / Cospicua)Deplasarea la Debarcaderul pentru 3 Orașe este f. ușoară, dacă folosim Liftul;Liftul se află în colțul dreapta sus, cum intri în Parcul Upper Barrakka, de unde și numele ”Liftul Barrakka”;Biletul pt. o coborâre și o urcare costă 1 €, valabil toată ziua.  

 

Cazarea

În privința cazării, Malta are o gamă f. diversificată de posibilități, deoarecepitorescul zonei atrage un număr f. mare de turiști, fiecare cu pretențiile lui.

Oferta este f. variată, pornind de la Hoteluri și terminând cu camerele de închiriat, așa cum se întâmlă în toată lumea.

Unii doresc o cameră de unde să admire Valetta, golful cu mișcarea continuă a ambarcațiunilor sau forfota trecătorilor de pe faleză....

 Alții preferă liniștea și aleg o cazare în zone mai liniștite, de unde să admire marea și stâncile sălbatice.

Cei tineri preferă locațiile zgomotoase, cu posibiități de distracție, și mai puțin priveliștea de la fereastră...

Țărmurile Maltei nu sunt acoperite cu nisip, decât în puține locuri, dar iubitorii de plăjă și activități marine, sunt f. mulți, chiar dacă își intind cearșaful pe stânci, așa că pentru aceștia s-au construit clădiri specifice.

În cazul meu, după o primă experiență neplăcută, am ales pentru Cazare, zona Gzira și sudul Slimei, cu vedere spre Valetta, cu specificația clară pe Factură ”sea view”.

Și acum experiența neplăcută...

În prima vizită am fost cazați într-o clădire din ”Pjazza meme Scicluna”, o mică intersecție de șase străzi, cu un squar în mijloc, urcând de pe Faleză spre partea superioară a Gzirei.

Când am intrat în cameră, ne-am dat seama că nu corespundea cerințelor noastre...

Noi am fi dorit o cameră normală, de hotel, cu o fereastră spre mare, cu o Recepție, cu posibilitatea servirii Micului dejun în locație, cu stațiile de Bus la ieșirea din clădire etc.

În schimb am găsit o cameră destinată celor care doresc să se autogospodărească, să fie independenți, ca și când ar sta ”în chirie”...

Camera era f. mare, dotă chiar cu o bucătărie, complet utilată, cu un frigider mare, aragaz, mobilă de bucătărie, veselă, tacâmuri etc.

Culmea a fost că fereastra dădea spre o altă fereastră, la un metru distanță, de fapt era un Luminator, acel spațiu paralelipipedic, creat între două clădiri pentru aerisire, și unde dau mai multe ferestre.

Apoi stațiile de Bus erau la distanță destul de mare, fie urcam panta, la Stația din strada Argens, fie coboram la Stațiile de pe faleză.

La fel procedam și pentru Micul dejun; coboram până la Hotelul lor, de pe faleză.

În concluzie, o mică cercetare înainte de a rezerva o cameră, este f. utilă, deoarece riști să-ți strici toată vacanța dacă nu verifici bine locația.

Dar să revenim la spațiile de cazare din Malta.

Acea experință neplăcută, din prima vizită în Malta, m-a făcut să înțeleg cum sunt gândite ”spațiile de cazare” în zonă.

Deci, clădirea în care am fost cazați, făcea parte dintr-un lanț de clădiri, destinate turiștilor, dar cu dotări diferite, în funcție de cerințe.

Cei care doreau o locație pe Faleză, cu vedere la mare, cu stațiile de Bus în apropiere, cu Sală de mic dejun în incintă și cu Recepție deschisă permanent, se cazau la Hotel.

Cei care preferau independența, liniștea și autogospodărirea, alegeau o cazare retrasă printre clădirile din deal, dar era dotată cu toate utilitățile.

Ca o curiozitate, în zona Falezei din Gzira și continuând cu sudul Slimei sunt puține Hoteluri cu ”sea view”, majoritatea clădirilor adăpostind birouri sau apartamente private.

Așa se face că, în următoarea vizită, după acel incident neplăcut, nu am găsit cazare decât la un Hotel modest, Roma, cu o frumoasă perspectivă spre Valetta, dar de numai 2 stele.

Adevărul este că perspectiva de la Balcon, a estompat confortul modest.

Acum, în a treia ”descindere” în zonă, am făcut Rezervarea din timp și am reușit să ne bucurăm și de ”vedere”, și de condiții decente.

Alte curiozități al maltei, în privința spațiilor de cazare.

Malta este renumită pentru Orașele sale vechi, cu o arhitectura ce amintește de stăpânirea maură, a Cavalerilor de Malta sau de cea britanică, și din acest motiv, în aceste ”Orașe muzeu” nu vom găsi construcții moderne (Mdina, Valetta, Birgu, Cetatea din Victoria/Rabat etc.)

Dintre aceste Orașe muzeu, interesul turiștilor este mult mai mare pentru zona Valetta și a ”celor trei orașe”, dar cum aici Noile construcții sunt interzise, singurele posibilități de cazare sunt la particulari, în camere de acum 100, 200 de ani.

Din acest motiv, ca să răspundă cererii de cazare ridicate, în Zonele limitrofe se construiesc continuu spații de cazare, atât de micii proprietari, cât și de marii investitori.

Micii proprietari, deținători ai unui imobil vechi cu unul sau două etaje, cu o fațada de numai 3 – 4 m, ridică peste acesta alte 5 – 6 etaje, destinate spațiilor de închiriat.

Evident că cei care au moștenit o clădire, cât de mică, cu vedere spre Valetta, cu noile extinderi, vor câștiga cel mai mult.

În schimb, Marii investitori având alte posibilități, ridică construcții moderne, dar nu pentru Hoteluri în primul rând, ci pentru apartamente particulare sau birouri.

În cel mai nou Complex ridicat în Slima de sud, cu vedere spre Valetta și Golf, îți atrag atenția trei blocuri, de formă cilindrică, dintre care două la nivelul Falezei, iar în spate, cu vederea obturată de cei doi cilindri din față, a treia clădire cilindrică.

Evident că în cele două clădiri cu ”sea view” , sunt birouri și apartamente, iar în clădirea retrasă în spate este un Hotel.

Și dacă tot vorbeam de preferințe, în hotelul în care am stat acum, din cele 20 de camere situate pe etaj, numai 3 aveau fereastra la Mare, iar pt. restulcamerelor ferestrele dădeau într-o curte interioară sau spre Luminator.

Și totuși Hotelul era plin...

N.B. O descriere completă a Hotelului în care am fost cazați, în perioada 8 - 13 aprilie, va fi făcută într-un review separat.

Scopul Excursiei

Încă din start ne-am propus să vedem Esențialul, dintre obiectivele Maltei, adică un fel de ” la crème des crèmes”, cum se spune, în numai patru zile jumate...

____________________________________________________________

 

Desfășurarea Excursiei

Am avut la dispoziție patru zile pline, plus ziua sosirii, când, datorită cursei matinale și a fusului orar, am mai câștigat aproape o zi întreagă.

8 aprilie

Zborul Decolarea de pe Otopeni s-a făcut pe o vreme mai mult de început, decât de sfârșit de primăvară: frig și ploaie...

Am ales să zburăm cu Ryanair, care are un zbor f. convenabil, cu Decolare la ora 7:15 și Aterizare în Malta la ora 8:40 dimineața, ora locală.

Debarcarea s-a făcut relativ repede și având numai bagaj de mână, am ajuns f. ușor în Holul central al Aeroportului, evident că fără Controlul actelor la Vamă.

Taxiul Cum în primele vizite făcute în Malta am fost mulțumit de serviciile Taxiului maltez, ne-am îndreptat spre Ghișeul de rezervări, aflat la stânga,  cum privești prin ferestrele Holului central.

Aici am achita o Taxă de 20 €, pentru două Taxiuri, care au un portbagaj suficient de mare, ca să încapă câte 4 trolere și 4 rucsacuri.

Prețul curselor de taxi este afișat la vedere, atât în Aeroport, cât și în punctele fixe de comandă a unui Taxi, din întreaga Maltă.

De menționat că nu se taxează distanța până la o anumită locație, ci distanța dintre Centrele localităților, astfel pe noi ne-a costat 20 de euro o mașină până la Hotel, 20 € fiind prețul pt o Cursă Aeroport – Slima.

Nu uitați să achitați și cursa de întoarcere la Aroport, din ziua plecării, deoarece, furați de farmecul zonei, să nu vă treziți dimineața fără transport.

Evident că puteți cere ajutor la recepție, puteți chema un Uber sau Bolt, chiar puteți risca să așteptați un Bus, dar ”paza bună, trece primejdia rea”.

Oamenii sunt f. serioși și f. punctuali.

Ca să anticipez, în dimineața plecării spre casă, deși aveam ora de preluare din fața Hotelului, la 6:30, taxiurile au venit la 6:00 și ne-au așteptat până am coborât.

Deci, noi am achitat și Cursa de întoarcere:Am primit Factura;Am primit o Carte de vizită cu numărul de mobil al Companiei;Cu o zi înainte de plecare, urma să le trimit un mesaj pe WhatsApp, cu data cursei, ora și locația.

Ziua, circulația în Malta este dificilă, așa că un drum de 10 – 15 min cât ar trebui să facă Taxi, ne-a luat aproape jumătate de oră.

Hotelul   Când am ajuns la Hotel, se făcuse deja 9:40; ne-am Înregistrat, am platit taxa de localitate de 1 € pe zi / camera și am lăsat Bagajele într-o Debara.

Și iată-ne în Gzira, la ora 10:00, cu o zi aproape întreagă în fața noastră, o zi pe care nu am inclus-o în Program, considerând-o pierdură cu Zborul.

Croaziera ”Valetta și cele 3 orașe”  Ne-am uitat la cer, vremea era bună: soare și nori care se deplasau cu viteză.

Cum Prognoza în următoarele zile ”nu era prea roză”, am hotărât să plecăm în Croazieră, cu prima Cursă, cea de la ora 12:00, aceasta fiind singura excursie, pe care nu ne hotărâsem în ce zi să o efectuăm, tocmai din cauza vremii potrivnice...

Ne-am îndrepta spre Zona unde acostau vasele de Croazieră, pentru a cumpăra biletele și a descoperi locul de îmbarcare.

Când încercam să fac Rezervarea peInternet, am văzut că o asenmenea Croazieră costă 20 € de persoană, în total 160 € pt. tot grupul, indiferent de Vas.

Când am ajuns la primul Chioșc care vindea bilete pentru Croaziere și Tururi cu Busul, ne-am interesat de Preț, același ca pe net: 20 €.

I-am spus că dorim 8 bilete și ce reducere ne-ar putea acorda...

Oferta a fost de 140 €, față de 160 €, adică 17 €, față de 20 €...

I-am mulțumit și am plecat.

La următorul, aceeași discuție...

130 €, deci 16,25 €...

Am continuat cercetarea la alt vânzător...

Acesta ne-a oferit 8 bilete la 120 €, deci 15 € Biletul.

Am stat un moment și am analizat situația, Chioșcuri de bilete mai erau, poate am fi găsit mai ieftin sau poate nu, dar cum noi eram obosiți de drum, dar și de la negocieri, am decis să cumpărăm Biletele și să căutăm locul de îmbarcare.

Pe la 11:30 eram prezenți în Zona de acostare a Vaporașelor de croazieră, fără să știm locul exact, deoarece aceste nave nu au un Debarcader fix, ci niște Sticle care plutesc, și de care sunt legate ancorele...

După un timp am recunoscut Vaporașul care se întorcea din cursă și în care, după spusele vânzătorului, pot încăpea 200 de persoane.

Îmbarcarea, dar și debarcarea într-o asemenea navă, sunt destul de periculoase, deoarece când marea este agitată pasarela se mișcă f. mult pe verticală, riscul de a fi lovit de aceasta fiind ridicat.

Din păcate, chiar am asitat la un mic accident, când o Doamnă a fost lovită la călcâi de pasarelă...

La ora 12:00 am început Croaziera pe o Mare agitată, dar am suportat cu stoicism, tangajul și ruliul vasului, efect amplificat și de locurile ocupate, pe puntea de sus, ca să ne putem bucurăm de priveliștea oferită de de spectaculosele Orașe întărite, care străjuiau Golfurile.

În această Croaziera, descrisă pe larg în Reviewurile de pe net, am navigat, mai întâi, prin Golful format de Slima cu insula Manoel și Valetta, apoi, ocolind Fortul St. Elmo am intrat în Golful mare dintre Valetta și ”cele 3 orașe”, mergând paralel cu malul stâncos al capitalei, de înălțimea unui bloc turn cu etaje,

De la înălțimea Fortăreței Valetta bateria de tunuri de la Upper Barrakka putea opri ușor orice intrare a inamicului în golfurile ”Celor trei orașe”.

În continuare am intrat în golful format de o mică peninsulă cu primul oraș, Senglea.

Am ocolit peninsula pe care s-a ridicat Senglea și am intrat în golful format cu următoarea peninsulă, Vittoriosa, cea mai frumoasă locație, dintre cele trei orașe, pătrunzând adânc, pe lângă puzderia de yahturi, până la Debarcaderul cursei Valetta – Vittoriosa.

 Următorul golf parcurs a fost dintre Vittoriosa și Cospicua, ultimul dintre cele trei orașe.

În continuare am ocolit, din nou, promontoriul de la înălțimea căruia străjuiește fortul St. Almo, și am ieșit în larg, întâmpinați de niște valuri, parcă mai furiose ca la intrare.

După ce am trecut de strâmtoarea dintre Slima și Valetta, valurile s-au mai liniștit, așa că am putut admira clădirile care străjuiesc faleza Gzira și sudul Slimei.

Toate golfurile prin care am trecut erau pline cu Debarcadere pentru yahturi, de la cele mai mici, la cele mari văzute prin filme, Nave de război, comerciale sau Vase de croazieră uriașe. Cine este atent, poate descoperi, ascuns de vasele ancorate, un ”Doc uscat”, scobit în stâncă, destinat reparării navelor, rămas ca o mărturie a ingeniozității constructorilor, probabil din timpul dominației engleze.Caracteristică Maltei este culoarea galbenă, dată de elementul de bază în construcții, o rocă galbenă, destul de ușor de tăiat din stânca pe care s-a dezvoltat Malta.Toate construcțiile din Malta au fost făcute cu această piatră, începând de la garduri, case și blocuri, ziduri de apărare, apeductele romane, poduri etc.În ultima perioadă, au început să fie placate cu această piatră, chiar și malurile stâncoase ale Valettei.Ca și Gibraltarul, Fortăreața care străjuiește strâmtoarea dintre Mediterana și Atlantic, și Valetta, care străjuiește tot estul Mediteranei, este întărită cu Forturi și galerii destinate apărări și aprovizionării cu muniție a bateriilor.Dacă aveți timp, puteți vizita unele Forturi și chiar puteți coborâ în Labirintul galeriilor destinate apărării împotriva naziștilor.Galeriile au fost săpate pentru a găzdui Cartierul General de Război care a condus ”Bătălia pentru Malta 1940 – 1943”.Se poate rezerva un Bilet combinat ”Saluting Battery” cu ”Camerele de Război Lascaris”.Dar prelucrarea relativ ușoară a pietrei de Malta a permis ca asemenea Galerii să fie săpate, cu 3.000 de ani în urmă, pentru a proteja populația de invazia cotropitirolor, așa cum sunt Orașele subterane din Turcia.Cine este interesat, poate descoperi ușor intrările în aceste Galerii.Din povestea acestei croazierei am tras concluzia că, în Malta, este indicat să faci rezervări la obiectivele turistice, deoarece acestea, fie sunt administrate de Stat, fie de Biserica catolică, iar cu aceste Instituții nu se negociază.

În rest, pentru Firmele particulare, care organizează diverse Croaziere sau Tururi cu Busul, cel mai indicat este să te orientezi la fața locului, deoarece sunt multe asemenea Firme, iar concurența este mare.

Ca să nu spun, că dacă ai timp și negociezi, scoți un preț mult mai bun, față de cel de pe Net.

--------------------------------------------------------------------

După debarcare, destul de periculoasă, după cum am menționat, am pornit spre Hotel, unde prima grijă a fost să vedem dacă camerele aveau Balconul și Vederea la Mare.

Evident că eram frânți de oboseală, după zgâlțâiturile din Busul care ne-a adus la Otopeni, după turbulențele avionului și mai ales după călătoria pe marea agitată.

Pe seară am ieșit la o plimbare pe faleză, admirând golful plin de vasele retrase la odihnă sau St. Paul, catedrala anglicană, care domină malul nordic al Valettei.

La capătul falezei, pe promontoriul care domină colțul sudic al Slimei, s-a ridicat un complex modern de blocuri, pe care nu l-am putut vizita, deoarece în Malta chiar și blocurile de locuințe sunt securizate cu Gard și poartă de acces.

De remarcat, că pe acest promontoriu era un Fort de apărare, desființat, dar ale cărui urme încă se pot vedea, prin grija autorităților care au ținut să conserve o parte din ziduri și să le integreze în arhitectura zonei comerciale.

9 aprilie

Pentru astăzi era programata o vizită a Obiectivelor din jumătatea sudică a Valettei, până la St John.

Pentru două obiective aveam rezervare online, la catedrala St. John, cu intrare toată ziua, și la Saluting Battery, ora 12:00.   Cavalerii de Malta, și-au dorit un Oraș mai mare, modern, realizând o rețea de străzi paralele, de la Floriana, până la Promontoriul St. Elmo, cât și altele, perpendiculare, de pe un mal pe altul al Peninsulei, așa încât briza mării să străbată orașul. La ora 9:00 eram prezenți în stația Ponsonby, de lângă hotel, , de unde puteam lua oricare Bus dintre 13, 14, 15 sau 16, toate având capăt la Valetta, mai precis în fața fântânii Triton.În piața fântânii Triton, puteți fi văzuți de cei din Țară, dacă le comunicați din timp ora, la care veți fi prezenți în fața camerei Web din zonă.La intrarea în Valetta, se trece peste o punte care leagă Floriana, cartierul modern al Valettei, de cetatea Valetta. Privind la hăul ce se deschide sub podeț, ne dăm seama că acest șanț de apărare era imposibil de trecut, în cazul unui atac inamic.Săpat în Stâncă, nu putea fi trecut de cotropitori după ce am trecut de porțile cetății ne-am încadrat pe strada Republica care ne va duce până la catedrală San Jose Acum, pe fundul acestui șanț s-au amenajat alei pietonale și spații de odihnă, la care se poate ajunge cu un lift situat în apropiere.Pe strada principală Republica, care trece pe lângă catedrala Saint John's și se termină la capătul Valettei, în fața fortului St Elmo, nu uitați să faceți câte o poză în fața cabinelor de telefon sau a cutiilor poștale, de culoare roșie, care amintesc de perioada stăpânirii engleze.Mergând pe Republica pe partea dreaptă se vede intrarea principală în catedrala Saint John's, dar intrarea turiștilor se face prin latura din stânga, așa că mai mergeți puțin și apoi ați ajuns.Este bine să aveți o rezervare deoarece, când este aglomerat, accesul se face foarte greu pentru cei fără Bilet.Practic sunt două culoare de acces, unul mai lejer pentru cei care au rezervare și altul,mai aglomerat, pentru cei care urmează să-și cumpere bilete.Pentru Ceremonia de la ora 12:00, de pe platoul Bateriei de sub Parcul Upper Barrakka este bine să veniți ceva mai devreme,din mai multe motive…Pentru a ocupa locuri mai bune, pentru a face pozePentru a urmări explicațiile militarilor care deservesc bateria și care prezintă turiștilor obiectele din dotarea tunarilor, praful de pușcă, fitilul, peria de curățat etc.Tot atunci se pot face poze cu militarii în uniformă de epocă, cu vechile tunuri sau cu perspectiva spre Cele trei orașe.Intrarea pentru ceremonia Saluting Battery se face prin stânga parcului Upper Barrakka, coborât niște trepte, iar Prețul de acces este de 3 €.Nu uitați să folosiți Toileta din incinta terasei, înainte de Ceremonie, deoarece la sfârșit se face o coadă f. mare. Deasupra acestei terase se află un Balcon, de unde se poate urmării la fel de bine Ceremonia, și fără să plătiți Bilet.Chiar și pentru poze balconul este mai indicat, deoarece fiind deasupra Terasei, ai o perspectivă mai bună. După sfârșitul ceremonialului am traversat Valletta de la parcul Upper Barrakka, malul drept, la Bastionul Andrew, de pe malul stâng, și apoi am început coborârea spre Debarcaderul de Ferry spre Slima.--------------------------------------------------------------------

După amiaza am vizitat St. Julian, deplasându-ne cu Busul, și la dus și la întors.St. Julian este un oraș cu construcții moderne, și care cu timpul a devenit un oraș al tinerilor.Seara Terasele sunt pline cu tineri, iar muzica răsună din toate părțile, la fel Mallurile și spațiile de recreere freamătă de zgomot.Ziua animația se mută pe țărmurile din jurul Stațiunii, și în primul rând în golful St. George's, unde se află chiar și o plajă cu nisip, un lucru atât de rar în Malta.De remarcat că și aici, pe malul mării, se află un resort de blocuri de locuințe, cu gard și porți de intrare, dar și cu trei golfulețe, tot particulare, pline de bărci și yahturi.Tot în ineriorul proprietății se află și o Piscină destul de mare. Cine are timp și rezistență la efort, poate face o frumoasă plimbare, pe sinuosul trotuar, care mărginește țărmul, începând de la marginea Slimei și până dincolo de golful St. George's.-------------------------------------------------------------------------------------

10 aprilie

În Program aveam două vizite în centrul Țării, la Mosta și la Mdina, iar mijlocul de transport ales a fost Busul local.De regulă, atunci când te grăbești și ai de parcurs o distanțp mare, nu folosești Busul de linie, deoarece acesta are un traseu sinuos, se deplasează prin zone aglomerate și cum în Malta se construiește mult, întârzierile sunt inerente.Mai mult, traseele liniilor de Bus au fost stabilite ca să fie cât mai aproape de Comunitățile locale, așa că de multe ori veți observa că vă învârtiți printr-un Cartier, trecând chiar și de trei printr-un punct.Și totuși, când aveți timp, merită să vă deplasați cu Busul deoarece numai așa simțiți ”pulsul micilor comunități”.Taxiul, dar chiar și Busurile Tururilor ghidate, au trasee mult mai directe și nu trec prin Cartierele mai mici.Înainte de ora 9:00 ne-am postat în Stație pentru Busul 203, care ajungea în localitatea Mosta și avea Stație chiar în fața Catedralei Rotonda.Cum noi intenționam să ajungem și la Rabat, cu același Bilet, am vut grijă, să plătim Cash.Deși, potrivit Mersului ar fi trebuit să facem 30 de minute, noi am făcut vreo 40 de minute.La coborâre, am pus bine biletul, pentru al arăta șoferului, când urcam în Busul de Rabat.Accesul în biserică se face f. ușor, fiind direcționat spre scara care urcă până sus, pe o Platformă situată deasupra coloanelor de la intrare. De pe Platformă se deschide o perspectivă asupra jumătății sudice a Maltei, în depărtare putându-se vedea Rabtul și Mdina.Catedrala este rotundă, asemănătoare Panteonului din Roma, cu o Cupolă uriașă, încadradă de un balcon circular.Tot aici, câteva trepte ne duc spre balconul care înconjoară Cupola, imaginea interiorului catedralei fiind impresionantă.Când ajungeți în Catedrală, priviți cu atenție Cupola și veți observa o zonă nefinisată: acolo a fost gaura făcută de bomba căzută în Biserica plină de credincioși, în timpul slujbei, și care nu a explodat.În Muzeu puteți admira și bomba.

În continuarea programului ne-am urcat în 202, pentru Rabat, dar după multe minute de așteptare.La urcare, după verificarea Biletului, ni s-a permis să călătorim, deoarece ne încadrasem în cele 2 ore de valabilitate.De la Mosta, drumul se strecoară printr-o zonă mult spus Agricolă, de fapt un amestec de pământ roșiatic și piatră.Anii trecuți se mai vedea și câte un solar, dar acum n-am mai văzut.Ajunși la Rabat, Cetatea se află imediat în spatele Stației de bus.Mdina este vechea capitală malteză, de pe vremea stăpânirii maure, iar zona din afara Cetății, ”Rabat” în arabă, s-a dezvoltat și a devenit un Oraș distinct.Mdina a fost păstrată, așa cum era în secolul XVI, când Cavelerii de Malta și-au stabilit capitala, în Birgu/VittoriosaCu o vechime de mii de ani, Mdina a trecut din stăpânirea fenicienilor, în cea romană, apoi au venit maurii care și-au pus amprenta pe arhitectura cetății.Când te plimbi pe străzile înguste și liniștite, numai inscripțiile de pe clădiri îți pot trezi imaginația, pt ați putea închipui viața din acele timpuri.La plecarea spre Slima am fost nevoiți să așteptăm Busul mai mult o oră: era schimb de Tură.

-------------------------------------------------------------------------------------

11 aprilie

Astăzi avem în Program o vizită în ”Cele trei Orașe”, de fapt vom vizita numai unul dintre ele, Vittoriosa, capitala Maltei în timpul stăpânirii Cavelerilor de Malta.

Dacă ieri am vizitat prima Capitală a Maltei, astăzi vom descoperi a doua Capitală, în ordine cronologică...

Cu Imperiul otoman aflat în plină expansiune, Cavalerii erau obligați să-și ia măsuri sporite de apărare, și din acest motiv au părăsit Mdina, o Fortăreață aflată în câmp deschis și greu de apărat, pentru o Zonă mult mai greu de cucerit: Valetta și Cele trei orașe

Cu promontoriile sale f. înalte, pe care s-au ridicat Forturi și ziduri de apărare, Zona respectivă, a devenit o cetate inexpugnabilă, și care a rezitat în timp, tuturor atacurilor, inclusiv c nazelor naziste

În antichitate se spunea că ”Toate drumurile duc la Roma”, iar în insula Malta se poate spune că ”toate liniile de Bus, duc la Valetta”.

Indiferent unde vrei să călătorești și indiferent unde ai Locație, Călătoria trebuie să înceapă din Valetta.

Din fața Hotelului am luat Busul până la Valetta, am intrat în Oraș și apoi ne-am îndreptat spre Upper Barrakka, cel de-al doilea Parc al Valettei.

Am traversat Parcul pe diagonală, spre nord-est, unde se află intrarea în Liftul care coboră la nivelul mării.

Cu un Euro am intrat în posesia unui bilet Tur-Retur, adică o coborâre și o urcare, valabil toată ziua.

După coborâre, am ieșit în strdă și am luat-o spre stânga, iar după câteva minute am ajuns la Trecerea de pietoni pt Debarcader.

Nu știu dacă fluxul de turiști era mai mic, fiind extrasezon, dar îmbarcarea s-a făcut simultan cu debarcarea: prin stânga se cobora, iar prin dreapta se urca, plătind Biletul la ușă.

Traversarea durează f. puțin, 10 – 15 minute, mai mult făcând printre Ambarcațiunile din Golf, până la Debarcader.

Pentru a pătrunde în vechiul Oraș, luăm ca reper Catedrala Sf. Laurențiu, ocolim prin stânga ei și ajungem în Piața Vittoriosa.

Din Piață, în toată Zona din dreapta ei, cum ai venit, adică spre Est, sunt vechile străzi, în perfectă stare de conservare și ... locuite.În continuare se poate vizita Muzeul Marinei engleze din Malta, aflat pe malul golfului, coborând la Catedrală.Merită să-l vedeți, pentru a vă face o părere despre condițiile vitrege de călătorie ale marinarilor, dar fără excepție și al călătorilor.Continuând plimbarea spre capătul peninsulei, ajungem la Fortul Sant Anglu, care peste 500 de ani a rezitat atacurilor dușmane.Până acum câțiva ani, intrarea în Forturi era liberă, dar acum se plătește.

 12 aprilie

Astăzi era planificată o vizită în jumătatea nordică a Valettei, de la Catedrala St. John la Fortul St Elmo.

Până la Triton am călătorit tot cu Busul, iar de aici am luat Minibusul 133, de la primul Peron, venind de la Fântână, Valetta A1.

După cum am mai menționat, în Malta, liniile Busurilor sunt proiectate ca să deservească în primul rând maltezii , așa și cu acest 133 care deservește locuitorii din Valetta, cu un traseu sinuos, de la Fântâna Triton la Fortul St. Elmo.Mai întâi am coborât în lungul peninsulei, paralel cu malul drept până la St Elmo, capătul nordic.Apoi am întors și am urcat , paralel cu malul stâng, până la St. Andrew Bastion, capătul sudic.În continuare am coborît și am întors în dreptul lui St Elmo, capătul nordic.Pe ultima parte a circuitului am urcat pe malul drept până la ultima Stație de la Triton. Traseul cu Minibusul este mult mai lung și mai interesant față de cel oferit de Tururile cu Trenulețul.Voi posta Turul cu acest , iar detalii găsiți pehttps://maltafuntrains.com/toursDacă Trenulețul oferă un circuit pe lângă principalele Obiective, cu miniBusul am pătruns în zonele intime ale locuitorilor din Valetta, cu magazine și străzi liniștite, ferite de forfota turiștilor.După ce am făcut întreg Traseul, am coborât și ne-am grăbit să ajungem din nou la Peronul A1, ca să ne urcăm din nou în 133, dar acum numai până la Fortul St Elmo.

Aici se poate vizita Fortul și Muzeul Național al Războiului.

De la Fort am urcat pe Republica, până în Zona centrală, cu piața St. George și palatul Președintelui.

În continuare am coborât pe strada Negustorilor, plină de magazine și Terase așezate în pantă, mulți dintre noi dorind să achiziționeze ultimele Cadouri, fiind ultima zi de Malta.

Ultimul obiectiv din Program era Catedrala St. Paul, de pe malul sudic al Valettei, cea pe care am admirato zilnic de la Balconul camerei.Maltezii sunt catolici, așa că toate Bisericile de pe tot cuprinsul Maltei sunt catolice, cu o singură excepție, biserica anglicană St. Paul, ridicată pe timpul dominației engleze, în cinstea eroilor care au căzut pentru apărarea Mediteranei de est.Clădirea, inspirată de celebra St. Paul din Londra, este austeră, în contrast cu cele catolice din Insulă.De la St. Paul am coborât spre Debarcaderul pentru Slima, admirând pe drum perspectiva care se deschidea spre țărmul vecin.

----------------------------------------------------------------------------

13 aprilie

Cum Zborul nostru era programat pt 8:45, Taxiurile au fost comandate la ora 6:30, considerând că la acea oră Traficul ar trebui să fie mai lejer.

În timp ce ne ridicam pechetele cu mâncare de la recepți, cineva a văzut că Taxiurile ne așteptau în fața Hotelului.

Și era numai ora 6:00.

Până la Aeroport, așa cum mă așteptam, am făcut 15 minute, timp în care am trecut printr-o zonă, pe care nu o văzusem din Autobuzurile folosite.

Mai târziu, în timp ce Avionul se ridica deasupra insulei, am privit pt ultima dată locurile vizitate….


[fb]
---
Trimis de apolegio in 18.04.25 08:13:32
Validat / Publicat: 18.04.25 09:00:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA. A mai fost în/la: Malta și Gozo, cu majoritatea obiectivelor din Valetta, Slima, cele trei orașe, Mosta, Mdina, Rabat etc.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Paris, Madrid, Roma, Viena, Buda-Pesta, Praga, Bruxelles și nu în ultimul rând Londra, Oxford și Liverpool

VIZUALIZĂRI: 986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (apolegio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Drumul spre Ascensorul pentru coborârea la Ferry, trece prin Grădinile Upper Barrakka.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterXPHONE
[18.04.25 08:59:41]
»

Foarte bun review-ul -- și promițător in continuări

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 16708&hid=21813.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat ceva, ar fi chiar util — link încărcare video.

webmaster
[29.04.25 16:07:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Malta:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046576023101807 sec
    ecranul dvs: 1 x 1