GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Japonia, un tărâm la care nici măcar nu visam (4)

Ziua 3
Cea de a 3 zi în Țara Soarelui Răsare o vom începe în natură, mai exact vom merge în parcul Ueno. Parcul Ueno este unul dintre cele mai mari și mai populare parcuri din Tokyo, deschis în anul 1873. Pe lângă natură, aer curat și flori de cireș atunci când e cazul, în parc se află: Muzeul Național al Japoniei, Muzeul Național de Artă Occidentală, Muzeul Științei și Naturii, dar și Gradina Zoologică, motivul pentru care am ales și noi acest parc. În paranteză fie spus, când timpul nu este foarte lung pentru a putea vedea cât mai mult dintr-un loc, sacrificăm muzeele. Nu cred că este tocmai bine, dar nu poți cuprinde tot. Revin și spun că scopul vizitei în parc era Grădina Zoologică (este cea mai veche grădină zoologică) și mai exact ne doream să vedem urșii Panda, apoi să vedem templul din acest parc.
Din păcate primul obiectiv un eșec total căci grădina nu era deschisă și nici nu urma să se deschidă în următoarele zile. De cireși în floare nu putea fi vorba că e decembrie, așa că vom face o scurtă plimbare pe alei și ne vom îndrepta către Templul Toshogu Shrine, un sanctuar shintoist construit în 1627, în perioada Edo și dedicat familiei Tokugawa. Templul este un obiectiv de neratat fiind printre puținele clădiri originale nedistruse de cutremure sau de războaie.
Calea spre sanctuar este impresionată datorită prezenței celor aproximativ 200 de lanterne de piatra donate de samurai și dedicate celor din familia clanului Tokugawa, a doua familie ca importanță după familia shogunatului Tokugawa. O dată străbătut drumul printre lanterne descoperi în față adevărata bijuterie a templului, Poarta Karamon care marchează intrarea în zona sacră, delimitând lumea profană de cea divină. Poarta a fost construită în 1651 în stil tradițional, cu un acoperiș curbat, specific arhitecturii japoneze. Pilonii porții sunt decorați cu sculpturi, cu dragoni, despre care legenda spune că în fiecare noapte coboară și merg să bea apă din iazul Shinobazu din parc. Pe lângă dragoni sunt numeroase sculpturi cu flori, pasări și animale lucrate manual. În total ar fi vreo 200 de specii de plante și animale reprezentate pe această poartă. Și ca totul să fie impresionant poarta este acoperită cu foițe de aur ceea ce îi conferă un aer de regalitate. Este cu adevărat o bijuterie!
În templu nu se poate intra, dar dacă am văzut și admirat Poarta Karamon înseamnă că nu am venit în zadar.
În apropiere se află Pagoda cu cinci nivele, singura structura rămasă din ansamblu templului budist distrus în războiul Boshin din 1868-1869.
Părăsim zona și ne continuăm plimbarea prin parc descoperind templu budist Bentendo, dedicat zeiței Benten și care se află pe o insulă din mijlocul iazului Shinobazu. Zona e frumoasă și cu siguranță ai nevoie de mult mai mult timp pentru a cuprinde cât mai mult din ce ți se oferă în acest parc. Cum ar fi fost să fi prins și cireșii în floare?! Ne mulțumim cu ce am văzut și cum pentru ziua respectivă mai aveam în program și alte obiective lăsăm în spate parcul Ueno și ne îndreptăm către Akihabara, cartier dedicat celor pasionați de tehnologie și de cultura pop.
Pentru această zonă unii dintre noi ar fi trebuit să se bucure de un tur cu karturi, dar cum nu au făcut pașii necesari, vom face cu toții plimbare la pas prin zonă, având posibilitatea de a face și ceva cumpărături.
Akibahara este locul pentru cei pasionați de anime-uri și manga, de jocuri video, dar și de aparatură electronică. Și tot aici vei găsi cafenele „maid” , acele cafenele în care chelnerițele sunt îmbrăcate în servitoare, sunt foarte prietenoase și atente cu clienții oferindu-le momente plăcute de relaxare după o zi de muncă. Se spune că aceste cafenele au apărut ca o necesitate pentru cei care muncesc foarte mult, dar și pentru cei care pierd mult timp cu jocurile video și sunt tot mai singuri și izolați. Pe lângă acestea mai sunt cafenelele cu animale, unde în timp ce savurezi o cafea poți interacționa cu diferite animăluțe, pisici, arici, țestoase. La o asemenea cafenea s-au dus doar cei tineri din grup, noi cei mai maturi am mai prins animale prin curtea bunicilor...
La următorul obiectiv mergem toți căci urmează să ne încercăm norocul la jocuri de... noroc. Ne-am distrat câteva minute și preț de câteva sute de yeni câștigând câte o mașinuță /breloc sau doar experiență. E un loc unde dacă ai intrat petrece un timp limitat și mai exact să ai o sumă limitată, cât mai mică, pe care să o pierzi. Cu noi nu prea si-au găsit clienții, dar putem spune că am fost parte din societatea japoneza pentru câteva minute.
Seara am încheiat-o cu o plimbare la pas pe străzile luminate multicolor și cu mulțumirea că am mai descoperit o fărâmă din Tokyo.
Ziua 4
Pentru aceasta zi programul începe cu o vizită în piața Tsukiji unde urmează să încercăm o degustare culinară.
În drum spre piață trecem pe lângă templu Tsukiji Hongan-ji, un templu budist ce se remarcă prin stilul inspirat din arhitectura antică indiană. Construit în 1617 în Asakusa, templul original a fost distrus de un incendiu în 1657 și reconstruit în 1679 în Ginza, adică în locul în care îl găsim noi. Aspectul arhitectural din prezent a fost finalizat abia in anii 1930. O scurtă oprire pentru a admira interiorul având în față o imagine de ansamblu a altarului principal, cu numeroase elemente decorative deosebite. Altarul, este decorat cu aur si numeroase sculpturi ce evidențiază influente indiene, dar și occidentale. În partea centrală a altarului se află statuia unei zeități și ca o particularitate a acestui templu am aflat că are o orgă cu peste 2000 de tuburi, fapt ne întâlnit în temple.
În exterior, aproape de templu se află statuia unui călugăr budist, cel care a întemeiat secta Jodo Shinshu (Pământul pur), pe numele lui Shinran Shonin. Nu că ar trebui reținut, dar dacă tot mi-l notasem...
Bucuroși că am primit un bonus, acest templu nu era în program, ne îndreptăm spre piață cu speranța că papilele noastre gustative vor fi impresionate de gusturile și aromele japoneze. Piața este atât de aglomerată încât cu greu reușești să înaintezi sau să te apropii de tarabele cu bunătăți. Descurcăreți cum sunt românii reușim să obținem câte ceva din ce au japonezii pregătit pentru vizitatori. Și suntem posesorii unei gustări din aluat si caracatiță, „scrijele” de cartof dulce, o altă gustare în formă de pește și umplută cu carne, dar adevărata atracție e piața cu zarva ei, cu multitudinea de fructe și legume necunoscute de noi, de speciile de pește și fructe de mare. Peste tot miros de mâncare și fum căci unii găteau pe grătar sau aveau niște mașini de gătit ambulante ce ofereau și porția de fum.
După piață ar fi trebuit să ajungem în Grădinile Hamariku, dar din păcate erau închise din cauză de sărbători. Se apropie anul nou și unele obiective au un alt program așa că ne vom plimba fără să avem o destinație. Dar într-un oraș ca Tokyo și când nu ai ce vedea tot găsești ceva și după câteva minute ajungem în fața unei vitrine prin care vedem o mașină ce parcă merită să-i acordăm atenție. E o prezentare a unui nou model de Nissan și „bijuteria” ne vrăjește pe toți. Preț de câteva minute ne minunăm de mașina ce parcă vrea să devină avion și își deschide portierele ca pe niște aripi de zbor (am să va las un filmuleț), urcăm apoi la o cafea și ziua nu s-a terminat.
Pentru a doua parte a zilei în locul grădinilor Hamariku vom avea o vizită într-un loc inedit, Muzeul de Artă a Acvariului. Muzeul se află în Ginza, cartier în care ne petrecusem o mare parte din zi. Plătim taxa de intrare de 2500 yeni și pătrundem într-o lume de poveste unde eroii sunt peștii de aur. Aceștia sunt o specie de pești de acvariu, iar numele lor este dat de culoarea pe care o au. Peștii de aur sunt în cultura Japoniei începând cu perioada Edo (1603-1867).
Acvariul de artă combină lumina, sunetul și parfumul cu arta japoneză și oferă o experiență unică în care vei admira „dansul” peștilor aurii în vase speciale cu decoruri minunate. Am zăbovit aici aproape două ore trecând de la un acvariu la altul și fiecare ni se părea cel mai frumos. Un asemenea loc este de neratat și poate că a fost norocul nostru că erau grădinile închise!
La ieșire, cum se întâmplă de obicei, avem un magazin cu suveniruri de unde poți achiziționa ceva ce îți va aminti peste ani că ai fost acolo. Seara continuă cu o plimbare și apoi o cină într-un loc mai inedit.
Trimis de DOINITA in 19.03.25 09:44:41
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Parcă am citit în text că vei atașa un filmuleț, pe care nu-l văd!
M-am plimbat și eu cu voi și mi-a plăcut! Nu cred, însă, că în piața Tsukiji m-aș fi încumetat să caut ceva de mâncareCe-am văzut în P33 pare a fi o foaie de cocă coaptă pe plită care are în ea unul sau două „animăluțe” marine. V-ați săturat cu ele?! (mă gândesc la bărbați, pentru că - pentru tine - a fost îndeajuns!
Mi-au plăcut și peștișorii de aur! Am avut și eu unul, într-un acvariu micuț. Era superb, roșu cu auriu și cu o coadă voalată! L-am botezat Nemo; n-a avut viață lungă, sărmanul, chiar dacă i-am oferit condițiile necesare! (lumină, aerare, mâncare, lumină, etc) Știu că sunt foarte sensibili, de-aceea nu a rezistat! (sau, poate, trebuia să mai cumpăr unul, să aibă pereche? Habar n-am). Am plâns când l-am găsit cu burta în sus!
Mă bucur pentru voi! Abia aștept să ne revedem la întâlnire! Până atunci, mulți
@doinafil: Gata, am incărcat și video. Incă puțin să fie validate și vor putea fi vazute.
Despre piață, ce sa spun, e pitoreascaă și chiar merită să incerci să trăiești câteva minute în forfota de acolo. Ce ai văzut tu este un animalut marin prins intr-o coca similara celei de clatite de la noi și coaptă pe o plită. Nu prea e gustoasă, nu prea ai ce mânca de fapt, dar trebuie incercată.
La peștișori a fost minunat! Nu degeaba e Muzeul de Artă al Acvariului! Dacă ai să fii atentă la un video, un copil cred că-l stigă pe Nemo. Toți Nemo de acolo erau superbi.
Video cu mașina ce parcă își pregătește decolarea e interesant, dar din păcate cam scurt.
Mulțumesc frumos pentru vot, ecou și pentru că ai bătut drumul până în Bucovina!
Sa aveți sărbători frumoase si călătorii interesante!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2025 Japonia, un tărâm la care nici măcar nu visam (6) — scris în 11.04.25 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Dec.2024 Japonia, un tărâm la care nici măcar nu visam (5) — scris în 05.04.25 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Dec.2024 Japonia, un tărâm la care nici măcar nu visam (3) — scris în 14.03.25 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Cel mai nou muzeu interactiv TeamLab Borderless din Tokyo — scris în 03.01.25 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Odaiba, polul distractiei in orasul Tokyo — scris în 21.07.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Ceva vechi, ceva nou, in cartierul Asakusa — scris în 14.07.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Senso-ji , cel mai vechi templu din Tokyo — scris în 13.07.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ