ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 16.04.25
STATUS: GOLD
LUNA
APR-2025
Familie
PREȚ 280 lei
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La "Butoiul Vesel" între plus și minus

TIPĂREȘTE URM de aici

O incursiune rapidă prin Cheia, mijloc de aprilie, starea vremii: alternanțe între soare și nori. Observ multe proprietăți de vânzare, case mari foarte arătoase, cel mai probabil destinate a fi unități turistice, multe neîngrijite de ceva vreme. Sentimentul este de stațiune pustie, nici un fel de activitate, rar câte un om, în schimb liniștea și aerul curat sunt avantaje clare. Mă amuz privind doi cai într-o ogradă, vânjoși, puternici, pascând cu poftă iarba proaspătă. Apropo de poftă... orele amiezii semnalizează dorința unui popas pentru prânz, iar site-ul „Am fost acolo” este un ghid avizat ce recomandă restaurantul “Butoiul vesel” . Foarte facil de identificat, la câteva sute de metri de la intrarea în Cheia, cum vii dinspre Ploiești, un panou de lemn indică locația, sigla simpatică și sloganul “Trăim ca să zâmbim” . Pun “STOP” tuturor argumentelor ce îmi vin în minte, contra acestui motto, îmi spun că sunt în starea prea-raționament negativ și încerc să mă încarc de pozitivitate de la ambientul primăvăratec.

Un cățel mare păzește banca cu un design original, așezată pe butoaie și străjuită de ursuleți, probabil tentantă pentru copii. Deși situația mi se pare puțin ridicolă, nu scap de insistențele fiicei mele și fac o fotografie îmbrățisând ursulețul. Mie mai degrabă îmi fuge gândul la asocierea denumirii cu furtuna de sentimente și temeri din viețile noastre, în momente în care trăim la propriu pe un butoi de pulbere, iată-mă în situația de a mă relaxa la un prânz bine asezonat cu „pahare (citește cafele) de vorbă” , afundată în „Butoiul vesel” . Vă povestesc experiența mea să concluzionăm dacă s-a desfășurat pe coordonatele deconectării.

Peisajul deosebit este un mare atu al locației, în profil se observă Colții Zăganului, Tigăile Mari aflate în imediata apropiere a Piscului Ciucaș. Restaurantul este într-o cabană specifică zonei montane, cu fundație solidă de piatră, etaj și o mansardă micuță îmbrăcate în suplețea și flexibilitatea lemnului, cu balcoane înfrumusețate de jardiniere cu mușcate. În față câteva mese te îmbie să te așezi la soare, să poți admira munții. Oricât de tentantă este această ofertă, ești pus în situația de a te întreba încă o dată dacă este o variantă avantajoasă, pentru că șoseaua este foarte aproape, traficul greu se dovedește foarte intens, iar gardul nu poate conferi prea multă protecție nici la zgomot, nici la praf. Totuși soarele surâzător este argument forte și risc un prânz în exterior. Două mese sunt ocupate de două cupluri, în schimb mai mulți ospătari, toți tineri, zâmbesc și se mișcă foarte repede la servire. Acordurile muzicii rock, în boxe, la un volum decent, este o surpriză plăcută, nu întâmplătoare alegere a gazdelor deoarece sunt susținători ai comunității biker-ilor, conform siglei afișată la vedere, pe peretele construcției.  Observ pe frontispiciu intrării un panou care ne indică că este o afacere de familie, inaugurată în 7 august 2020, deschisă din fonduri din cadrul programului “StartUp Nation” și devin mai atentă la detalii pentru că sunt o admiratoare a oamenilor cu inițiativă, care își asumă afaceri în localitățile mici. Aflu că proprietarii sunt oameni tineri, de-ai zonei, din Măneciu, respectiv  Slănic, care se implică tocmai pentru a păstra rețete autentice, de la bunici, și, în măsura în care este posibil folosesc produse din gospodăriile locale, bucătăreasă este chiar mama unuia dintre proprietari. Mă gândesc să profităm de aceste indicii și să cuprindem în comandă câte ceva din produsele tradiționale. Poate nu au fost atât de binevenite informațiile, deoarece mi-am creionat niște așteptări, pe care s-a dovedit că preparatele nu le-au îndeplinit.

Meniul nu este foarte bogat, dar fiecare dintre noi a găsit ceva pe gustul său: o ciorbă de perișoare, una de pui, una de fasole cu afumătură, o tochitură de porc cu salată de murături asortate, o ceafă de porc la grătar cu chipsuri de cartofi și salată de roșii și castraveți, iar la desert clătite cu ciocolată. Împreună cu băuturile: o limonadă, o apă plată și o cafea expresso, au costat 280 de lei. Voi posta și foto după nota de plată pentru a putea fi analizate prețurile de către doritori. Ciorbele au venit repede, calde, dar, cu excepția celei de fasole, nu au impresionat prin calitate. Smântâna și ardeiul iute nu însoțeau ciorbele, le-am comandat separat. Grătarul, chipsurile și tochitura au fost apreciate. Din păcate, smântâna era din comerț, nu precum în “filmul” pe care mi-l făcusem, referitor la bucatele din gospodăriile oamenilor. Cel mai neplăcut, murăturile fleșcăite, excesiv de sărate, decent ar fi fost să nu mai fie servite clienților. La punctele slabe aș enumera felurile lipsă din meniu, carnea la garniță, micii, precum și prețurile destul de mari (de exemplu o porție de cârnat afumat 200 gr. - 37 lei – neincluzând garnitură). De apreciat atenția ospătarilor și particularizarea prezentării notei de plată primită într-un butoiaș manufacturat din lemn, evident "înveselit" după “capturarea” contravalorii consumației.

După timpul petrecut la terasa gazdelor, în compania celor dragi și în cadrul natural generos, am pus plus și minus locației și am încercat să evaluez pozitiv, la un nivel mediu, dar nu aș mai reveni.


[fb]
---
Trimis de laurand in 07.05.25 21:46:41
Validat / Publicat: 07.05.25 22:23:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Panourile publicitare de la intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Cheia?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051923036575317 sec
    ecranul dvs: 1 x 1